Monday, December 27, 2010

Sempurna ( Bab 8 )

      " Anne , kenapa kau tiba tiba diam ni ? lapar lagi ke ? " Airin membuahkan soalan kepada Anne yang dilihatnya agak murung secara mendadak . Anne menggeleng perlahan dan mengetapkan bibirnya . dahinya berkerut kerut , seolah olah fikirannya ligat mengasak sesuatu .
      " Reen , aku rasa tak sedap hatilah , aku tak tahu kenapa . selama ni aku tak pernah rasa macam ni ."
      " kau rasa macam mana ni Anne ? maybe kau nervous kot , esok dah mula SPM ."
      " entahlah . mungkin betul aku bimbang pasal esok . but still , aku tahu ada something tak kena tapi aku tak tahu apa ."
      " sudahlah tu Anne . kau layan sangat sikap paranoid kau tu . kalau kau still rasa tak tenteram lagi , istighfar banyak banyak . maybe jiwa kau tenang sikit . kakak aku cakap , kita kena buang sikap curiga kita dengan serahkan jiwa kita kat Allah . InsyaAllah membantu tenangkan hati kau ni ."
      " hope so . thanks Reen , tenang sikit hati aku kau cakap macam tu ."
      " no big deal , Anne . I'm here for you . dahlah tu , jom masuk kelas ."
      " aci tak aku nak stay kat sini lagi ? aku taknak masuk kelas lagilah . please . jom duduk dulu kat bench tu ," Anne mendesak Airin sambil tangannya mengacukan ke arah bangku yang disediakan di lapangan bacaan . Airin terbahagi dua . dia mahu ke kelas dan juga mahu menemani kawan rapatnya itu . melihatkan mimik muka Airin yang sudi tak sudi itu , Anne berasa bersalah .
      " kalau kau nak masuk kelas dulu , pergilah . aku just nak ambil angin je kat sini . pergilah masuk dulu , aku okay saja , " Anne melemparkan senyuman , dibuat buat . Airin tidak sampai hati meninggalkan Anne disitu keseorangan lantas dia menarik tangan Anne dan membawanya ke bangku itu .
      " jom kita start kelas kita kat sini ," Airin ketawa menyindir . Anne tergelak kecil . Airin kembali lega , menyedari Anne kembali tertawa . namun perasaannya tidak bertahan lama . Anne kembali murung dan termenung jauh .
       " cukup cukup lah tu Anne . tak ada apa apalah yang berlaku ," getus Airin , bernada risau . Anne menekup mukanya lalu merembeskan air mata . Airin terpana .
       " Anne , kenapa ni ? Anne ! "
       " boleh tak aku nak balik sekarang ? aku takut something bad happen kat mak aku ."
       " ke-kenapa kau cakap macam tu ? mak kau sakit ke ?"
       " tadi mak aku batuk batuk kuat , aku bimbang keadaan dia tapi dia cakap dia sihat . aku bimbang , Reen . Aku bimbang ! "
       " kenapa tak bagitahu awal awal , Anne ? " Airin turut menitikkan air matanya sambil memeluk erat Anne .Anne tersedu sedu dan membalas pelukan Airin . suasana ketika itu teramat syahdu , seolah olah mereka diselubungi aura kesedihan yang menyiat kalbu .
       " Anne , kau tunggu kat sini sekejap . aku panggil Nick . sekejap je . nanti aku datang balik ," Airin segera meleraikan pelukannya dan mengesat air mata . dia melangkah laju menaiki tangga ke tingkat dua di blok A . Anne memandang sayu ke arah Airin . matanya membiaskan kesenduan ...
        " Assalamualaikum . Dominic ada tak ?" Airin mengetuk laju pintu kelas tingkatan 6 Atas A itu . para pelajar kelas itu yang sedang leka membuat kerja sendiri akibat ketiadaan guru , semuanya memandang tepat ke arah Airin . Airin meliarkan matanya ke serata sudut kelas sehinggalah dia ternampak Dominic yang masih terpinga pinga sambil memegang kalkulator di tangan . Airin bergerak sedikit laju ke tempat Dominic .
        " Nick , tolong I boleh ? tolonglah , I ada masalah ni ," Airin menitiskan air matanya sedikit . Dominic berdiri , lalu menarik Airin ke belakang kelas .
        " kenapa ni , Airin ?" Dominic bersuara risau . Airin menggoyangkan kakinya dan fikirannya semakin tidak tentu arah . Dominic bertambah risau apabila Airin mengesat air matanya menggunakan lengan baju .
        " just tell me , honey . what is going on ? " Dominic mengocangkan bahu Airin dengan lembut dan perlahan .
        " boleh tak I dengan kawan I balik rumah dia sekejap . dia ada urgent case .. mak dia sakit . I bimbang , sebab I tahu mak dia memang ada penyakit sebelum ini . you kan head prefect , tolong handle perkara ni dengan pengetua , boleh ? "
        " her mom ? sakit ? sakit apa ? "
       " I don't know . mak dia batuk batuk kuat . I takut it's getting worse . I rapat dengan mak dia and I anggap mak dia macam mak I sendiri . please help me .."
        " okay don't worry , go grab your friend first , I pergi inform pengetua and Penolong kanan HEM dulu . nanti I datang kat you balik ," Dominic melepaskan tangannya yang dari tadi tersemat di bahu Airin . Airin mengangguk laju .
       " Hazmin , kau tolong start enjin kereta aku dulu . nanti aku nak hantar Airin pergi rumah kawan dia . kunci ada dalam pencil case aku , " Dominic segera mengarahkan temannya dan berlalu pergi . Airin menoleh ke arah Hazmin , dan ketika itu pandangan mata mereka bertaut . Airin cepat cepat melarikan matanya ke arah lain . jantungnya berdegup kencang . Lantas Airin keluar dari kelas itu dan menuruni tangga . mindanya berkecamuk ...

Sunday, December 26, 2010

Sempurna ( Bab 7 )

      Ghazi berdehem kecil ketika melabuhkan punggungnya ke kepala katil bersaiz king itu. Zara sedari akan kehadiran suaminya , terus membelakangi tubuhnya , mengiring ke arah bertentangan. Ghazi menyentuh perlahan dahi isteri tercintanya namun disentap kasar oleh Zara.
      " kenapa ni, Zara? marah kat I lagi ke? pasal hal anak-anak pun you nak terasa, kenapa ni? " Ghazi cuba untuk merendahkan nada suaranya , bimbang didengari Airin.
      " I benci bila you kritik cara I jaga anak. Airin is my baby, I know how to deal with her. I terasa dengan you, bukan dia, " Zara berbisik, perlahan. Ghazi mendengar dengan sayu.
      " sayang, bukan I nak kritik cara you , tapi I nak guide you in handling our kids. I bersama dengan Airin dah lama, I tahu hati perasaan dia macam mana . supposedly you need to slow talk with her , bukan nak ambush dia depan Ainin. patah semangat dia , tahu ? you tahu kan Airin ni manja , so the way we treat her mestilah berbeza. dua dua I sayang , both Ainin and Airin . cara penyampaian sahaja berlainan."
     " oh right now you nak salahkan I pula ? okay fine , you sahaja know everything about Airin and i don't !" Zara terus mencapai comforter tebal di birai katil itu dan memejamkan matanya . air jernih mengalir dari tubir mata cantik itu . Ghazi menghela nafas sedalam dalamnya , pasrah .
      Airin kembali ke biliknya setelah perutnya yang berkeroncong sudah penuh diisi . dia mendengar butir butir perbicaraan kedua ibu bapanya walaupun kurang jelas . Airin mengetap bibirnya , mengetahui mereka sedang berperang mulut . Airin merenung jauh ke arah buku yang diberikan Dominic . dia melangut , mendongakkan kepalanya ke atas . fikirannya masih tidak berhenti memproses data . dia tidak mengerti tindakan Dominic itu . pelik !
      " Reen , aku minta maaf sangat kat kau kalau aku ada buat salah selama kita berkawan selama ini . kaulah kawan terbaik dan tercantik pernah aku ada . sumpah aku tak tipu ," Anne bersuara sedikit nakal sambil menarik narik baju sekolahnya ke posisi yang betul . Airin sengaja memaksa dirinya ke sekolah pada waktu yang awal , semata mata ingin menghabiskan masanya dengan Anne .
      " aku cantik ? ni yang buat aku sayang kau lebih ni hahaha . aku pun macam tu juga . forgive me for everything i had ever done . tak sangka kan , esok dah nak SPM .rasa macm baru semalam kita masuk sekolah ni . I'm gonna miss all the memories we have been through ! " Airin kedengaran ceria sekali . tidak sesekali dia menyangka bahawa masa berlalu dengan begitu cepat , seolah olah baru sehari dia menjejakkan kakinya ke sekolah itu .
      " kenangan aku paling ingat , mestilah pasal kau lupa zip skirt tu , haha . hot gila cerita tu , dah dua bulan dah berlalu , tapi still dalam carta terhangat . hahahaha ," Anne ketawa berdekah dekah , sambil mengusap perutnya . Airin turut tertawa . tanpa disedari Airin , Dominic yang kebetulannya berlegar legar di sekitarnya menuju ke arahnya .
      " Reen , Nick datang . betulkan rambut kau , hahaha . cepat ! " Anne menyakat Airin , sehinggakan Airin menggelabah sebentar .
      " Airin , how are you today ? by the way , good luck for tomorrow , do your best . I will always support you ," Dominic bersuara malu malu . dia menundukkan wajahnya . Airin yang turut kelam kabut , tergagap gagap membalas balik ucapan Dominic . Anne perlahan lahan menyusup keluar dari perbualan mereka dan berdiri sedikit jauh . Anne terbahak bahak melihat babak Airin dan Dominic bercakap . keras macam robot !
       " bodohlah kau , kenapa tinggalkan aku dengan Nick berdua je ? aku dah jadi macam patung kat situ , gilalah kalau hari hari macam ni ," akhirnya Airin sudah juga dengan perbualan bersama Dominic . itupun kerana Dominic mempunyai urusan penting yang perlu diselesaikan . Airin menggelengkan kepalanya sambil mengerutkan dahi . Anne menampar laju belakang badan  Airin , membuatkan Airin tersedak kecil .
       " kalau rakam ni mesti best , haha . aku nak menikmati keseronokan dari cerita cinta kau la Reen . syok gila ! " Anne mengangkat keningnya , lagak seperti The Rock .
       " aku bagi pelempang jarak jauh baru tahu , eee geramnya . wahai Nur Hana , aku balas dendam balik bila habis SPM nanti . tunggu je ! "
       " tak sabar nak tunggu ni , haha , " Anne makin membakar jiwa Airin namun ketawa mereka berderai juga setelah Anne tersasul cakap . mereka melangkah bahagia ke kantin , sehinggalah muka Anne berubah tatkala satu peristiwa pada hari itu terjadi ....

Tuesday, November 30, 2010

Sempurna ( bab 6 )

   Airin termangu sendirian , memandang sayu ke arah hadiah berbalut indah itu . dia berada didalam dilema . hatinya enggan membuka hadiah itu tetapi akalnya mengasak menyuruhnya meneliti isi kandungan hadiah itu . Airin sedih , lelaki pujaannya tidak mengetahui akan kehendaknya . dia sukakan Hazmin , lelaki kacukan itu dan bukannya Dominic ! Dominic ? Airin tersengih sendirian . lucu rasanya . Airin tiba tiba teringatkan pesanan kakaknya , jangan semakkan fikiran dengan hal lelaki . Airin ketawa lagi , kerana dia tahu bahawa sukanya kepada Hazmin hanya kerana intuisi remajanya sahaja , tiada niat disebaliknya . apa apa pun , fokus utamanya adalah SPM , bukan Hazmin , Dominic atau sesiapa sahaja . dengan fikiran yang bercelaru , tangannya ligat mengoyakkan bungkusan itu .
  " wahhh !" Airin terpana sambil membeliakkan matanya . sebuah buku bersaiz sederhana bertajuk 'how to deal with maths' tersimpan rapi di dalam kotak itu . walaupun buku itu kelihatan agak lusuh seperti sudah lama digunakan , namun Airin berasa sangat terharu dengan pemberian ikhlas ini . nampaknya Dominic sanggup menyelidik kelemahannya dan berniat untuk membantu dalam pencapaian prestasinya . Airin membelek perlahan buku itu , sehelai demi sehelai . kandungannya agak bernas , fikir Airin . dia membelek lagi sehinggalah dia terjumpa sehelai kertas kecil yang sengaja diselitkan di tengah tengah helaian buku itu . Airin mengambilnya dan membaca isi kertas kecil itu .
dear Airin ,
thanks for accepting my humble gift . i am Dominic ,  your head prefect in school . i hope you will not recognize me as a head prefect , let me be your special senior , boleh kan ?
  Airin mengangguk perlahan , seolah olah Dominic dapat memerhatikan reaksinya . Airin tersenyum lebar dan menggeleng perlahan . tidak menyangka dirinya yang serba kekurangan dapat menarik perhatian ketua pengawas yang sangat berpengaruh itu . Hazmin ? nama itu kembali berlegar legar di fakuti minda Airin . Airin sukakan pemuda itu , tapi sekadar suka suka sahaja . mana mungkin perasaannya akan kekal . lagi satu bulan dirinya akan menghadapi SPM , Airin sedar waktu tidak mengizinkannya untuk terus hanyut melayani jiwa remajanya . lantas Airin mencapai buku pemberian Dominic itu dan leka dengan isi kandungannya .
    malam itu , Airin menuruni tangga dengan langkah yang malas . Zara yang sedang bersilang kaki di sofa ruang tamu sambi membaca majalah keluarga segera memalingkan mukanya ke arah Airin yang monyok itu .
    " adik , kenapa tak makan tengah hari tadi ? penat umi pergi beli dekat restoran depan tu , tahu ? " Zara memulakan sesi syarahannya . Airin membuat muka bodoh , terus menuju ke meja makan , membuka tudung saji .
   " adik lupa nak makan tadi , umi . bila umi balik ? mana babah ? eh , mana semua lauk ni , umi ? adik laparlah pula ," Airin merengek meminta makanan . Zara kelihatan rimas dihujani soalan Airin yang bertalu talu .
   " semua ada dalam fridge . nak makan , hangatkan dalam microwave . don't ever mention his name . umi tak suka ," Zara menutup majalahnya dan terus beredar dari ruang tamu itu . Airin mengerutkan keningnya , pelik dengan jawapan Zara yang mana dalam pandangannya agak kurang matang . Airin menjungkitkan bahu dan bernyanyi riang sementara menyiapkan hidangan makan malamnya . tiba tiba pintu utama banglo itu dikuak dari arah luar .
   " babah ! kenapa baru balik ? " seperti biasa Airin memulakan aksi manjanya dengan berlari anak ke arah Ghazi dan memeluk babahnya erat . Ghazi yang nampak agak kepenatan segera mengusap ubun ubun anak bongsunya itu .
   " banyak kerja , sayang . eh mana umi ? " mata Ghazi meliar mencari kelibat Zara namun hampa . Airin menjuihkan bibirnya dan membuat reaksi kurang senang . dia menarik babahnya ke meja makan .
   " umi marah adik tadi  sebab adik tanya mana babah pergi ," Airin berkata sayu . Ghazi memicit dahinya .
   " marah sangat sangat ke ? "
   " entahlah bah . sebenarnya apa masalah babah ? umi macam anti sangat dengar nama babah ."
   " private matter , sayang . babah tak boleh nak cakap ,"
   " jangnlah gaduh lagi . adik mogok kang baru tahu ,"
   " pandai eh nak ugut babah . ada ada saja adik ni ,"
   " biarlah . haha . adik sayang babah , umi , kakak dan semua . tak mahu gaduh gaduh , tak best ,"
   " yelah , adik . jom teman babah makan , lapar pulak ," Ghazi cuba menukar topik . sesungguhnya hatinya sangat berat untuk terus bercerita akan pergolakan rumah tangganya . seakan dia cuba membuka pekung di dada seandainya dia berkongsi masalahnya dengan Airin . jiwanya seolah olah dicarik carik apabila Airin memberitahu respon Zara terhadapnya . apa salahku ?

Friday, November 26, 2010

Sempurna BAB 5

     " Airin ! kat sini , kat sini . aku ada kat sebelah kiri kau . pandang kiri sekarang , " Anne melambai lambai tangannya  ke arah Airin sambil menjerit kecil . Airin yang sedang menahan malu , segera berlari dan menghempaskan badannya di tepi Anne . Anne menekup mulutnya , menahan gelak .
    " what happened ? apasal kau menggelabah sangat harini sampai tak zip skirt kau ? kelakar weh ! hahaha ," Anne ketawa sehingga tersedak sedak . Airin tersengih malu sambil menampar laju paha Anne . Airin membetulkan kedudukan dan merapikan rambut depannya yang berjuntai di dahi .
   " aku bangun lambatlah . umi dengan babah entah pergi mana . kelam kabut sangat . sampai tak menyempat nak zip skirt . kelakar sangat ke ? semua orang pandang aku semacam . malu ... ," Airin berbisik perlahan ke telinga Anne . Anne kembali ketawa , berdekah dekah . Airin pun turut sama tertawa sehingga mengalirkan air mata . suara mereka yang kuat itu mengundang perhatian seorang pengawas bertugas .
   " excuse me , both of you please stand up for 15 minutes because you are distracting others with loud voice . thanks ," pengawas itu mencuit bahu Anne dan memberikan arahan . Airin dan Anne saling berpandangan dan dengan perasaan malu yang sangat tebal , mereka terpaksa berdiri di tengah tengah lautan manusia itu . Airin sekali lagi menjadi selebriti pada hari itu . nasib badan ....
   " Reen , nak makan tak ? jom turun pergi kantin . laparlah . mama aku tak sempat nak masak tadi ," Anne menepuk nepuk perutnya yang kosong itu dan mengerutkan mukanya . Airin memandang kawannya sekilas dan meneruskan kerjanya . Airin hanya menggeleng perlahan .
  " tak syok la kau ni . bad mood pula . mengada ngada . aku lapar ni , jomlah . aku tahu kau pun lapar ," Anne merengus sebentar dan terus memujuk Airin . Airin menarik nafas panjang dan meletakkan pennya di sebalik buku dan segera menutupnya . Anne tersenyum ceria lantas menarik tangan Airin menuju ke luar kelas .
 " kenyang gila aku ! malaslah pula nak masuk kelas ," Anne mula merungut setelah perutnya diisi dengan pelbgai variasi makanan di kantin .
  " semua kau telan , mi goreng , air tebu , roti canai , nasi lemak aku pun kau tibai , memanglah senak perut . tolak batu dan kayu je kalau orang macam kau ni . pelahap ," Airin bersuara setelah agak lama mendiamkan diri . Anne hanya tersengih . tiba tiba langkah Airin terhenti . bibirnya tergamam . Anne yang terpinga pinga pada mulanya , mula tersenyum sumbing setelah matanya menangkap pandangan Airin yang menyorot ke arah tangga itu .
   " Airin , kan ? " Hazmin yang sangat kacak pada hemat Airin itu mampir ke arah Airin dan menyapanya . Airin terkesima , matanya bercahaya dengan gemilangnya seolah olah dia sedang berhadapan dengan seorang putera raja . Airin segera menganggukkan kepalanya setelah lengannya dicuit oleh Anne .
    " this is for you . you nampak kan that guy dekat tangga tu ? dia yang bagi dekat you and he says that he likes you . sorry lil girl , i pergi dulu ," Hazmin memberikan satu bungkusan berbalut indah dan berlalu tanpa sempat Airin untuk mengucapkan sepatah kata . Airin membeliakkan matanya dan menelan liur . degupan jantungnya mulai tidak keruan . matanya terus tertancap ke arah tangga seperti yang dikatakan oleh Hazmin . satu susuk tubuh yang amat dikenalinya sedang tersenyum lebar dan sempat melamabaikan tangannya ke arah Airin . Anne yang berada disebelah Airin tersedak kuat sambil menekup mulutnya . matanya berair menahan tawa . Airin terpinga pinga , sedikit terkejut .
   " gilalah kau Reen . head prefect minat kat kau .  hahahaha ," Anne ketawa berdekah dekah . Airin menggaru kepalanya yang tidak gatal . dia semakin tidak selesa apabila ketua pengawas itu datang dekat ke arahnya .
  " hai ," Dominic menyapanya dengan perlahan . Airin hanya menganggukkan kepalanya dan menyapanya kembali dengan tergagap gagap . Anne menyiku lengan Airin sambil tergelak sakan . Airin gusar .
  " itu hadiah kecil dari saya . hope you will like it , " Dominic yang pelat dalam loghat cinanya turut kelihatan resah , seperti yang dialami oleh Airin .
  " oh ya , saya suka , thanks . okeylah , got to go , ada kelas nanti . bye ," Airin tewrus memecut ke kelasnya sebaik menuturkan ucapan itu kepada Dominic . dengan langkah yang pantas , mereka sampai ke kelas dalam tempoh yang sekejap sahaja .
  " kau ni kenapa ? menggelabah je . first time aku tengok Nick cakap baik baik dengan perempuan , tahu ? Anne mendengus .
  " Aku baru kenyit mata kat dia dua kali , terus dia cakap dia suka aku , gilalah kalau macam ni ," Aiirn menggelengkan kepalanya . Anne tergelak , lantang .
  " hari ni memang hari gila sedunia lah aku rasa ," Airin kembali bersuara .

Tuesday, November 23, 2010

Sempurna ( bab 4 )

BAB 4

    Airin berlari masuk ke kamar tidurnya yang serba ungu itu . dia menyembamkan mukanya yang dibasahi air mata ke tilam empuk . Airin berjauh hati , sangat terasa dengan kata kata yang baru dituturkan oleh ibunya . dia sedar siapa dirinya . anak yang ditinggalkan ibunya sejak dirinya berumur 10 tahun dan baru tahun lepas keluarganya bersatu semula . selama ini , keluarganya tidak pernah bersama . dirinya hanya berdakap dengan Ghazi di ibu negara sementara Ainin bersama ibunya menetap di selatan tanah air . baru setahun dia dapat merasai nikmat berkeluarga namun apakan daya , ikatan hubungan dengan ibunya agak renggang setelah ruang pemisah berusia enam tahun menjadi penghalang . ya , enam tahun dia tidak merasai belaian kasih seorang ibu .dia meningkat remaja dalam pemerhatian ayahnya dan bukan insan yang bernama Zara . hanya tiga atau empat bulan sekali Ghazi membawa dirinya melawat Zara . itu dahulu , sekarang setelah ibu bapanya merujuk semula , hidupnya kembali ceria namun istilah perbandingan potensi sentiasa menjadi resepi asas percakapan ibunya . apa apa sahaja , mesti dibandingkan dengan kemampuan kakaknya yang serba pandai itu . Airin sedih ....
    " tok tok tok , " kedengaran pintu biliknya diketuk . Airin mengangkat mukanya tetapi hatinya tidak ingin langsung untuk membuka pintu itu .
    " adik , bukaklah pintu ni . kakak nak cakap sikit dengan adik ni . tolonglah bukak ," suara lunak Ainin memecah keheningan suasana yang diselubungi kemuraman ini .
   " adik taknak ! " Airin menjerit dari dalam bilik .
   " kalau adik taknak , jangan tegur kakak lagi selama lamanya . deal ? " Airin berpura pura menggugut adik kesayangannya itu .
   " apa ni nak ugut ugut orang pulak ! " Airin membalas , dingin .
   " biarlah , dah adik taknak buka pintu . dahlah hari ini kakak dah nak balik hostel ."
   " yelah , adik buka pintu ni ," Airin melangkah malas ke pintunya dan membukanya dengan perlahan . terjengul muka Ainin yang memberikan senyuman manis . Airin membalas senyuman Ainin dengan menjelirkan lidahnya sambil menjulingkan mata . 
   " adik ni lemah sangatlah . janganlah lemah macam ni sangat . macam budak kecil ! Ainin bersuara setelah melabuhkan punggungnya di pinggir katil . Airin hanya menyandarkan badannya ke dinding .
   " semua orang tak sayang adik . sedih tahu tak !" Airin mula mengalirkan air matanya .
   " mengada betullah , apa gunanya babah , umi dan kakak kalau kita orang ni tak sayang budak kecil bernama Airin Liana ? " Ainin membalas dengan tegas .
   " adik rasa sedih sebab umi selalu bandingkan kakak dengan adik . adik tahu adik tak hebat macam kakak . adik tak ada keistimewaan . memanglah adik selalu kalah dengan kakak kalau macam ni ," Airin begitu lemah di dalam ucapannya . Ainin menggosok belakang badan Airin dengan begitu lembut dan mesra . Airin mengelap air matanya dengan telapak tangannya .
   " siapa kata adik tak hebat ? adik pandai masak . kakak tak reti , tahu ? adik pandai berpidato , kakak nak buat ucapan pun tergagap gagap . adik tak nampak lagi sebenarnya kelebihan adik . kita sama sahaja , sayangku . kita kan kembar .."
    " kakak , kenapa kakak baik sangat dekat adik ? terharulah , macam cerekarama pulak kita ni ," Airin ketawa dalam tangisannya . Ainin hanyak tertawa melihat keletah Airin yang sentiasa ceria didalam mana mana keadaan sekalipun .

    Airin bangun lambat hari Isnin itu . sesungguhnya dia betul betul terlupa bahawa hari itu adalah hari sesi persekolahan . Zara sudah lama menghilangkan diri , sejak semalam selepas menghantar pulang Ainin ke asramanya . Airin dengar ada krisis kecil berlaku antara Zara dan Ghazi namun hatinya mengendahkan , tiada masa untuk mengambil tahu . Ghazi juga sudah lama lesap , seperti ibunya . terkapai kapai Airin hari itu , bangun pada pukul lapan pagi dan tidak bersarapan . memang hebat !
   Airin berlari menuruni tangga sambil mengikat rambutnya yang masih basah . dia segera mencari kunci motor skuternya di dalam laci sebaik sahaja sampai ke tingkat bawah . dengan penuh cuai , Airin menghidupkan kenderaan kesayangannya lalu bergerak menuju ke sekolah .
   " wah ramai gila orang ! takkan tak habis lagi assembly ni ? macam mana nak masuk ? " Airin mengetap bibir sambil mengerutkan dahinya . kelihatan para pelajar yang serama 1200 orang itu memenuhi ruang legar perhimpunan mingguan itu . Airin berfikir sejenak , mengatur strategi untuk cubaan meloloskan diri ke dalam kawasan sekolah itu tanpa pengetahuan orang lain . namun usahanya sia sia . mana mungkin dia dapat masuk ke kawasan sekolah tanpa melalui pagar utama ? Airin berserah sahaja .
   " why are you late , Airin Liana ? you are supposed to be here in 45 minutes ago ! " ketua pengawas sekolah itu menegur Airin setelah matanya melilau ke arah tag nama yang dipakai Airin .
   " i'm sorry ," Airin tersengih sahaja sambil mengrnyitkan matanya yang bundar ke arah ketua pengawas itu . pengawas itu menganggukkan kepalanya sambil menyuruh Airin untuk bergerak ke kelompok barisannya .
  " thank you handsome ! " Airin mengeyitkan lagi matanya . dia berpaling ke arah pelajar sekelasnya dan berjalan dengan penuh yakin di depan semua orang . memandangkan tingkatan lima diletakkan di barisan paling hujung , Airin melangkah pantas melalui barisan tingkatan lain .
   " apa hal semua pandang aku semacam ni ? " Airin mulai tidak sedap hati . pelajar pelajar lain memandangnya dengan penuh minat . masing masing tersenyum kecil , tidak kurang juga membuntangkaan matanya . tiba tiba kedengaran namanya dipanggil dari arah belakang . Airin menoleh . pengawas Cina yang cantik itu berlari ke arahnya . Airin bertambah pelik lalu memberhentikan langkahnya . pengawas itu datang dekat ke arahnya dan berbisik ke telinga Airin .
   " Airin , you lupa zip skirt you , lah ! " pengawas itu bersuara dengan semput sekali sambil menghela nafasnya . Airin membulatkan matanya . mukanya pucat lesi . di depan orang ramai , tangannya merayap ke belakang dan terus menaikkan zip skirtnya . dan tanpa membuang masa lagi , Airin bergerak laju ke tempatnya sambil menahan malu yang teramat . MALU !!!! 

Friday, November 19, 2010

Sempurna ( Bab 3 )

BAB 3

    Airin menyoroti langkah Ainin sepanjang perjalanannya di dalam lapangan terbang itu . ibunya , Zara sudah lama menghilang di sebalik kebanjiran manusia di terminal itu . lantas , Airin mencuit bahu Ainin dengan perasaan berbaur .
    " kakak , umi marah adik ke ? " Airin berbisik perlahan sambil memeluk lengan Ainin .
    " jangan risaulah , umi tak marah adik rasanya . sudahlah adik , jangan fikir sangat pasal hal ini . today is our day , don't mess up your mind with negative thinking . okay ? " Ainin menasihati adiknya , walaupun dia sendiri tidak senang duduk dengan situasi sekarang .
    " thanks , sis . i love you ," Airin menggoyangkan tangannya yang kejap memeluk lengan Ainin . Ainin hanya mampu menggeleng sambil ketawa kecil .
    " i love you too , budak kecil ," usik Ainin .
    " i am not budak kecil lagi , i am an adult ! " Airin menyeringai giginya , berpura pura marah .
    " no you aren't . you are still my little sister and i am your big sis ," Ainin kembali mengusik nakal .
    " kakak gedik , mengada , gila kuasa ! " Airin bersuara , kedengaran agak kebudak budakan . Ainin hanya ketawa sambil membuat muka terhadap Airin . telatah kedua dua beradik itu menangkap perhatian orang sekeliling . kemungkinan mereka pelik akan dua orang gadis , bermuka serupa , bergaduh kecil sambil memeluk lengan masing masing . pelik bukan ?
     "eh kakak , mana umi ?" Airin mengutarakan soalan setelah sedar akan ketiadaan Zara .
     " umi kan suruh kita tunggu dulu dekat famous amos , nanti umi datang balik dengan babah sekali ."
     " oh ye ke ? kalau macam tu  , jom pergi sana sekarang . lama juga adik tak makan cookies kat situ ," Airin menarik lembut tangan Ainin , mengepalai perjalanan .
        Ainin leka memilih biskut yang tersedia di dalam bekas itu sementara Airin hanya sekadar memerhatikan gelagat manusia di luar kedai . tiba tiba , pandangannya tertancap ke arah dua susuk tubuh insan yang amat disayanginya .
     " babah ! " Airin berlari ke arah Ghazi dengan senyuman yang sangat manis . lelaki yang berusia lewat 40 - an itu membuka tangannnya dan memeluk Airin dengan penuh kasih sayang .
     " i miss you , babah ! " Airin tersenyum girang sambil menyembamkan mukanya ke bahu Ghazi . Ghazi mengusap belakang kepala Airin dengan kasih .
     " me too, sweetheart . where is your sister ?" Ghazi melonggarkan dakapannya . Airin meloncat loncat keriangan sambil mengacukan jari telunjuknya ke arah kedai biskut itu . terlihat Ainin yang sedang sibuk memasukkan biskut ke dalam plastik . Ghazi melambai tangannya ke arah Ainin . Ainin hanya tersenyum indah .
    Mereka sekeluarga pulang setelah agak lama berada di lapangan terbang kebanggaan negara itu . Airin berkhayal jauh di tempat duduk belakang . Ainin hanya tersandar penat . Ghazi memandu kereta Perdana isterinya dengan penuh kosentrasi .
      " You and our girls sihat , Zara ? " Ghazi berbasa basi . Zara hanya tersenyum .
      " sihat semuanya . that day kakak demam , tapi dah kebah . how about you ? how was Aussie ? "
      " Aussie is a great country . I rasa macam nak hantar girls ni pergi sana after SPM nanti . summer camp or some else . we should go there , " Ghazi memberikan cadangan sambil memulas stereng dengan berhati hati .
      " cuti cuti Malaysia , cuti rehatkan minda , semuanya kita ada , Malaysia mempesona ..." Airin memerli kata kata Ghazi dengan nada yang agak nyaring .
      " pandai anak babah , nakal ye kenakan babah balik , " Ghazi tersenyum mesra sambil menggelengkan kepala . Zara hanya ketawa mengejek diikuti oleh Ainin . Airin tersenyum sinis , tanda kemenangan di pihaknya .
     " twins , how was your trial ? okay ? " Ghazi bertanyakan Ainin dan Airin . Ainin kembali pucat dan Airin tidak mengendahkan sangat pertanyaan tersebut .
    " Ainin got 6A's while Airin just got 4A's . you lah pulak ajar anak you tu . Airin memang tak makan saman . malas nak belajar ," Zara mengeluh kuat , tidak menyukai akan berita itu . Ghazi menggelengkan kepala .
    " tak baik you cakap macam tu . Airin , boost your result from now on , okay ? ada masa lagi ni . belajar elok elok , jangan malas lagi . babah tahu adik pandai dan pintar . prove it to your mum ," Ghazi menasihati anaknya dengan penuh diplomasi . Airin hanya mengangguk lemah , malu dengan sikapnya . Ainin berasa bersalah . dia cuba memegang pergelangan tangan Airin namun ditepis kasar .
    " kakak , tolong ajar adik sikit sikit . she needs your guidance ," Ghazi bersuara sederhana .
    " Airin , dengar tu . adik selalu saja bermain sana sini . cubalah contohi kakak tu . asyik kakak saja yang buat umi bangga , bila giliran adik ? " Zara menyampuk . Airin kecewa dengan dirinya dan malu dengan Ainin . maruahnya seperti diinjak injak . dia berasa rendah diri setelah ibunya membandingkan potensinya dengan Ainin . Airin memeluk tubuh dah menundukkan wajah .

Thursday, November 18, 2010

Sempurna ( bab 2 )

BAB 2

         " adik , kenapa ni tidur kat sini ? dah dah pergi masuk tidur dalam bilik . pergi mandi dulu sebelum tu ," kedengaran suara Zara berbisik ke telinga Airin yang sedang enak diulit mimpi . Airin membuka mata perlahan - lahan , merah . dia menguap berkali kali dan menggeliat kecil . rambutnya yang bebas mengurai , tampak agak kusut dan tidak terurus .
        " umi , dah pukul berapa ni ? cakap nak ambil kakak hari ini . tak nampak kakak pun , " Airin menoleh ke arah Zara , merenung mata ibunya dengan tajam . 
        " kakak dah balik , sedang mandi agaknya . cepatlah bangun , umi nak mintak adik masak apple fondue ni . kakak cakap dia nak makan . cepat dik , berlengah pulak dia , " Zara menepuk nepuk bahu Airin yang sedang dibayangi kantuknya lagi . Airin menyendengkan kepalanya kembali di kepala sofa , sebelum melangkah malas menaiki tangga menuju ke biliknya . 
        " adik , beg sekolah ni takkan nak biarkan saja kat sini ! " sayup sayup kedengaran suara Zara dari tingkat bawah . Airin membiarkan sahaja . dia bermalas - malasan sebentar di katilnya . telefon Nokia  dicapainya dari dalam laci meja . segera Airin menekan pantas pad kekunci  itu , gaya seorang pakar . bibirnya tersenyum lebar , jelas kelihatan lesung pipitnya yang manis itu .
" adik nak pesan apa apa tak barang barang dari Aussie ni ? right now I'm on my way to Adelaide . text babah balik okay ? "
         Airin tersengih sengih sambil menggaru telinganya . mindanya membayangi Myer Centre yang terletak di selatan Australia . Airin membulatkan matanya , ya , dia mahukan sehelai baju panas . gunanya untuk apa dia sendiri tidak pasti . apa yang berlegar di kepalanya hanyalah sehelai baju panas , ' Made in Australia' . agak kebudak budakan . dengan kadar segera , Airin membalas teks ayahnya . dia tidak mahu terlepas dari peluang keemasan ini . 
         Usai makan malam ,  Airin mengajak Ainin berbual di halaman rumah , bertemankan cahaya bulan yang samar samar menerangi malam dingin itu . ditariknya mesra tangan Ainin dan melabuhkan punggungnya di bangku kayu cengal yang diimport dari Bali . 
         " kenapa tarik kakak datang sini ni ? haa , ada konspirasi apa ni ? jawab jawab ," Ainin melemparkan senyuman manis khas buat Airin . Airin tersipu malu sambil membelai rambutnya itu . 
        " apa pulak konspirasi , tak baik tuduh tuduh , tahu ? em , kakak , adik nak pinjam barang boleh ? hehe , " Airin bersuara nakal . dia menggigit bibirnya , perlahan . 
             " ingatkan apa tadi . buat suspens saja . bertuah betul . adik nak pinjam apa ? kakak bukan ada apa apa pun sayang ."
         " nak pinjam otak . haha . tak lah , adik nak minta kakak ajar add maths dengan chemistry . personally , adik rasa give up dah dengan those subjects . i did so freaking bad in my trial . my performance wasn't too good . malu dengan kawan . you know me well , sis . i was being forced to pursue my study in science stream . sedih la macam ni . sakit jiwa , tahu ? " suara Airin bergetar , menahan sebak yang sekian lama terpendam di lubuk hatinya .
         " subjek itu senang sahaja kalau kita betul betul faham , adik . dah lah , tak payah nak sedih sedih pulak , cengeng sangat adik kakak ni ," Ainin bersuara selamba . 
      " kakak jawab macam tu sebab kakak dah pandai . adik ni tak pandai macam kakak , how ? oh kakak I'm a dead meat ," tanpa disangka sangka Airin menangis sehingga terangkat angkat bahunya menahan sendu . Ainin terkesima ,  sedikit sebanyak dia turut merasai kesakitan itu . dia tiba tiba berasa bersalah terhadap adik kembarnya . dia membiarkan adiknya terkapai kapai sedangkan dia bersenang lenang di sekolah berasrama penuh . Ainin sudah sedia maklum akan adiknya yang seorang itu yang memang agak lemah dalam bidang kira mengira sebaliknya handal dalam kemahiran berbahasa . Ainin memeluk Airin dan membisikkan kata kata semangat kepada adiknya . dia berusaha untuk memujuk hati Airin namun gagal .
      " kakak cakap macam tu , senanglah . adik tak boleh ikut subjects tu since Form Four lagi . macam mana ni ? lagi sebulan dah nak SPM ..., " Airin kembali tersedu sedu . dia melonggarkan pelukannya , kemudian menggosok gosok matanya yang berair itu . 
      " Hazmin yang adik selalu sebut tu , mintak tolong dia lah for the time being . kakak tak boleh nak ajar adik hari hari , nak balik hostel dah ahad ni . okay ? "
       " Hazmin tu ? adik ni just his secret admirer . we are not making any relationships even as a friend . adik minat dia saja , adik bukan nak pun .... "
      " pulak dah ? mintak tolong Anne la . kalau kita tak mintak tolong kawan sekarang , bila lagi ? nanti orang lain punya result semua cemerlang , tapi adik gagal . mesti malu kan ? so , bertindaklah sekarang ," Ainin menasihati adiknya sambil mengusap belakang Airin . Airin tertunduk , kemudian menganggukkan kepalanya . 

        Pagi Ahad itu , Airin bersiap awal dari kebiasaan . dia mesti pantas kali ini , tidak mahu lagi ditinggalkan oleh ibunya . hari ini mereka sekeluarga ingin pergi ke KLIA , menjemput babah yang baru pulang dari Australia .
      " adik cepat sikit !!!!!" suara nyaring Ainin bergema , menerobos masuk ke gegendang telinganya . Airin lekas lekas mencapai beg yang sengaja disangkut di belakang pintu . Airin berlari anak menuruni tangga dan memecut ke arah kakak dan ibunya di luar rumah . Airin tersengih bagaikan budak kecil , mengetahui bahawa dirinya sedang diperhatikan tajam oleh ibunya . 
        perjalanan mereka ke KLIA agak tersekat sekat akibat kesesakan lalu lintas . Airin bernyanyi kecil di tempat duduk belakang sementara Ainin dan Zara sibuk berbual bual bercerita mengenai pelajaran . 
      " kakak dapat berapa A dalam trial exam minggu lepas ? Zara memulakan perbualan ringkas .
     " alhamdulillah kakak dapat 6A 3B . I'll push harder for my B's subjects ," Ainin tidak berapa berminat menjawab persoalan ibunya , bimbang akan melukakan hati Airin . dia memusingkan kepalanya ke belakang , melihat adiknya , mungkinkah adiknya terdengar mengenai keputusannya ? melihatkan Airin yang leka menyanyi , hati Ainin kembali lapang . 
       " adik , trial dapat berapa ?" Zara bertanyakan Airin namun Airin tidak membalas pertanyaannya .
       " adik !" Zara bersuara lantang . Ainin kian gusar .
       " ya . ya . kenapa umi ? hehe sorry , adik tak dengar tadi ," Airin tersengih seperti kerang busuk .
       "trial hari itu , adik dapat berapa ?"
       " berapa apa ? adik tak ingatlah markah adik satu satu . adik ingat gred je ."
       " loyar buruk pulak dia ! dapat berapa A ?"
       " maaf , umi . adik just bergurau . adik dapat empat A . BM , BI , agama dengan sejarah . Umi , markah BI adik paling tinggi dalam kelas . hehe , " Airin bersuara bangga . dia berharap agar ibunya berasa bangga akan prestasi percubaan SPMnya itu .
       " what ? 4A ? " serentak dengan itu Zara menekan brek secara mengejut dan mengakibatkan kereta Perdana itu terenjut . Airin terperanjat , tidak menyangka reaksi sebegitu oleh ibunya . Ainin kelihatan pucat lesi sambil memegang erat kerusinya . 
         " pon pon pon !!!!! " barisan kereta di belakang membunyikan hon . Zara semakin tenang dan memulakan semula perjalanannya . Airin tidak senang duduk . Zara menghalakan pandangannya ke belakang dan memandang tepat ke mata Airin . Airin tersenyum paksa dan menelan air liur . Ainin berdebar melihat peristiwa itu .
      
       

Wednesday, November 17, 2010

Sempurna ( Bab 1)

BAB 1

      "Reen ! kau ni kenapa ? kau pekak eh ? aku panggil kau buat tak tahu je . sekeh kang ! " Anne mendengus kecil sambil menyiku bahu Airin seraya mematikan lamunan panjang gadis itu . Airin tersengih , menyeringai , menunjukkan barisan giginya yang  tersusun rapi , lengkap dipagari pengikat gigi yang berwarna warni itu . 
      " dear Anne my darling , aku dengar apa kau membebel tadi , kau cakap sorang sorang . so , aku malas nak kacau kau . aku pergilah berangan pasal Hazmin , budak Form 6 tu . kau ni pun , gedik lah . bebel aja lah sorang sorang , nak panggil aku buat apa ? nak suruh aku jadi pendengar setia kau ? oh my God , oh my God , aku banyak kerja lagi sayang ! " Airin membalas dalam nada mesra . sengaja dicubitnya pipi Anne yang gebu itu , ambil hati kononnya . Anne berpura pura merajuk , menjuihkan bibirnya . 
      " Hazmin  Hazmin Hazmin . macamlah macho sangat . muka macam pedagang Pakistan mana entah . macam tu pun kau minat . Reen , kau ni pelik gila ! hairan aku . ala dengarlah ni , aku nak cakap pasal Rosette ni . nak dengar tak ? " Anne mengerutkan dahinya , memujuk Airin sambil menggoyangkan kerusi kawan baiknya itu . Airin mengangkat kepalanya seolah olah memberi respon yang menunjukkan bahawa dia berminat akan isu yang akan dikemukakan oleh Anne . 
       " kenapa dengan Rose , weh ? story la cepat ! " Airin menggesa temannya . Anne tersenyum nakal .
       " Rose kan , kan , kan , dia kan , kan  .... "
      " kenapa dengan dia ? kau ni , gagap pulak , eee , aku bawak lipas esok kang baru tahu ! letak bawah meja kau ! biar terkencing dalam kain . cepatlah wahai manusia weh ! " Airin bersuara tegas , memuntahkan ketidakpuasan hatinya .
        " dia cakap dia suka Hazmin ! "
        Pandangan mata Airin berpinar . serentak dengan itu dia menutup mulut dengan tangan . dia mengelipkan matanya beberapa saat sebelum mempercayai kata kata Anne . 
        " weh kau biar betik ? tolonglah jangan tipu aku ..." Airin bersuara lirih sambil menggoncangkan bahu Anne .
         " woi gila , aku baru acah sikit , kau dah cuak pulak . hahhaha . taklah . Rose dengarnya dilantik jadi naib pengerusi kelab tenis . kesian gila lah kau nanti kena torture . lalala . Airin Liana akan menikmati arahan kejam oleh Rossette Lim . haha padan muka kau ! "
          Airin tersenyum sumbing mengenangkan kegarangan penolong ketua pengawas sekolahnya itu . pernah satu ketika dahulu , dia dan beberapa orang lagi pelajar tingkatan 5 A dikenakan denda mengutip sampah di padang akibat ponteng perhimpunan mingguan sekolah . haha . lucu benar mengingatkan memori indah itu . Airin tersenyum meleret . menimbulkan tanda tanya di benak Anne . lantas Airin mengemaskan buku bukunya yang bersepah dan memasukkannya ke dalam beg . 
        " Jomlah balik , dah bunyi loceng tu . cepat sikit , hari ini aku nak pilih seat dalam bas sebelah Hazmin ni , hehehe ," Airin mengajak , kedengaran manja .
       
           
           "I'm home ! " Airin menguak pintu rumahnya sambil melompat ala ala surprise party . namun , seperti biasa , tiada seorang pun yang menemani harinya . Airin tertunduk sedih , memegang tali beg sekolah sambil memusing musingkan badannya . rambutnya yang diikat tocang segera dilepaskan . ikal mayang ! Airin meletakkan begnya di satu sudut lalu menghempaskan badannya ke sofa empuk di ruang tamu . dipejamkan matanya , tersengih sendirian . mengingatkan kejadian bodoh ketika berada berhampiran bas tadi memang menggelikan hatinya . Airin tergelak sendirian , menekup mukanya yang kemerahan dengan kedua dua tapak tangannya . kemudian , dia tersipu sipu di sofa itu , semakin lama semakin galak , lagak seperti manusia kurang siuman . 

          " Reen , Hazmin Pakistan kau datang , " Anne menyiku lengan Airin . mata Airin  meliar mencari kelibat Hazmin , budak nakal dari kelas Tingkatan 6 Atas C . setelah beberapa lama mencari , pandangan Airin kejap ke satu tempat . tiba tiba bibirnya mengukirkan senyuman . hati Airin berbunga melihat wajah Hazmin . dengan imej remaja nakal ; berseluar londeh yang berpotongan skinny , berkasut high cut dan memakai beg sandang gedabak , Hazmin begitu menarik di mata Airin . baginya , tiada sesiapa lagi macho selain Hazmin . tidak dinafikan , Hazmin mempunyai tarikan tersendiri . berdarah campuran Pakistan - Malaysia , ditambah lagi dengan mata bulat yang luar biasa indahnya , sememangnya menjadi magnet kepada para gadis di sekolah itu . 
       " Agak agak lah nak tenung pak Arab tu weh , tembus kang . kau ni , cover lah sikit , nanti dia perasanlah kalau kau tenung dia macam CCTV je ," Anne memerli Airin dengan keras .  Airin bagaikan dipukau . dia tidak ambil kisah kata kata Anne . 
          " bas dah datang ni , aku pergi 'cop' tempat dulu ek ? " Airin bergerak pantas mendaki tangga bas itu . tapi akibat terlalu gelojoh , Airin tergelincir lalu terjelepok jatuh ke tanah tanpa sempat berpaut . Anne terperanjat menyaksikan peristiwa penting itu . dia melangkah sigap ke arah Airin yang dikerumuni pelajar lain . tetapi apa yang dilihatnya , satu kejadian paling kelakar dalam hidup . Airin tersengih , terbaring , sambil membuat simbol peace . menahan malu mungkin . Hazmin yang baru sampai , terpinga pinga melihatkan reaksi Airin yang sangat pelik dari perspektif kacamatanya . Airin kemudiannya bangun , menepuk2 pasir dan debu di belakang bajunya . dia terus meloncat naik ke atas bas . malunya tidak terhingga , tidak boleh diungkap dengan kata kata . hahahahhaha ....

Sempurna ( PROLOG )

PROLOG

     anak kecil itu berlari lari keriangan sambil memegang tali berikat belon . terpancar keceriaan dan kepolosan di mukanya . dengan berkasut merah , berjaket putih serta bertopi mahal , anak itu nampaknya dilahirkan dalam keluarga yang berada . dari jauh , Airin tersenyum kecil melihat bayi berusia 2 tahun itu berkejar kejaran dengan ahli keluarganya . lalu dia bertongkat dagu , membuang pandangannya ke arah lain . Tasik Titiwangsa hari ini nampak agak lengang . barangkali jam yang menunjukkan pukul 2.30 petang , hari Isnin , tidak memungkinkan kebanyakan orang menghabiskan masa di situ . Airin menyelak beberapa helai rambut yang menutupi dahinya . dia mengetap bibir dan menggoyangkan kakinya . resah . ya . keresahan terpapar jelas di mukanya . dia menyatukan jari jarinya bersama dan menongkatkannya ke bawah dagu . hatinya sebak . tanpa diduga , air matanya bergenang . memori lama menggamit semula , merobek jiwa dan perasaan kewanitaannya . ah , persetankan semuanya ! Airin menyapu sisa sisa air di tubir mata bundar itu . 
      " tret tret .. " blackberry kesayangannya berdering kecil . segera diambilnya lalu dimatikan terus . Airin tidak mahu diganggu , baginya hari ini harinya . tiada sesiapa berhak ke atasnya pada hari ini . dia mahu menjadi wanita yang cekal hatinya . tidak lagi termakan pujukan atau rayuan sesiapa pun . cukuplah hatinya disakiti sekian lamanya . jiwanya sudah tidak tertahan lagi . makin lama dia disitu , makin jauh fikirannya menerawang dan menerobos ke daerah yang lebih kompleks . lantas , dia menguatkan semangat untuk bangun dan mengucapkan selamat pulang kepada tasik itu . dicapainya handbag Versace lalu meninggalkan bangku itu . perlahan lahan Airin mengatur langkah pulang , menuju ke kereta Fairlady putih yang tersidai di seberang jalan  . dengan gaya seorang aristokrat , sunglasses berjenama Fendi yang sengaja diselitkan di tepi beg , diambilnya lalu dipakai bergaya . Airin mengeluarkan kunci kereta dari poket beg dan menekan butang merah . menyala - nyala lampu depan keretanya . Airin tersenyum lalu langkahnya dipercepatkan . 
       deruman motorsikal dari jauh kedengaran . Airin tidak mengendahkannya . semakin lama , ngauman itu semakin dekat . Airin gusar , dia menoleh mukanya ke kanan . terlihat sebuah motorsikal sedang mengasak laju ke arahnya . Airin mengundurkan langkahnya . dia mendengus kuat , tanda protes akan perangai generasi muda zaman sekarang yang tidak menghormati etika di jalanraya . 
       " brooom .. !!! "
       bunyi ekzos motorsikal itu nyaring sekali , sehingga menarik perhatian para penjaja berhampiran . serentak dengan itu , jeritan perempuan berpadu dengan kebisingan suasana di situ . asap motor berkepul kepul naik ke udara . 100 meter jauhnya , terlihat seorang wanita menggelupur di bahu jalan , terseret sekaligus bersama motorsikal . akhirnya motorsikal itu rebah ke jalan tar setelah bertarung hebat dengan geseran . tiba tiba datang sekumpulan warga tempatan , meluru ke tempat kejadian . dipukul peragut itu habis habisan oleh mereka . Airin tidak sedarkan diri . lembik . seorang lelaki tua menjerit menyuruh anaknya menghubungi 911 sambil memangku kepala Airin yang tidak henti henti memancutkan darah . orang ramai berpusu pusu meramaikan kawasan tragis tersebut . masing masing menggelengkan kepala , tidak kurang juga memberikan pandangan bersifat melankolik .  Airin menjadi bahan simpati mereka ...

Tuesday, November 16, 2010

peristiwa remaja bercumbu di pavillion : aku atau KLCC ?





guys , inilah bukti kehancuran generasi muda sekarang  . take a look and click this :

after that , drop your comment here .thanks peeps (:
personally , aku rasa akar umbi kepada permasalahan ini adalah dari pucuk pimpinan negara sendiri . pemimpin terlampau taksub dalam mengejar pemodenan dan tenggelam dalam arus teknologi yang memerangkap . tidakkah mereka peka akan keadaan nusa bangsa?  dengan mendirikan hub kelab malam , meluluskan judi dan pelbagai lagi agenda sulit yang menebalkan poket mereka , tidakkah mereka bimbang akan virus ini akan merebak lebih kompleks ke daerah anak anak muda yang mentah lagi hijau ini ? dimanakah ISLAM yang sering dijadikan tonggak keunggulan MALAYSIA ? adakah terpesong jauh atau terus dipinggirkan atas dasar era milenium ? sungguh hina . dimanakah letaknya junjungan agama yang sering diuar uarkan dalam perhimpunan agung ? wahai kerajaan bertindaklah sekarang membanteras anasir ini daripada terus membarah dalam kalangan kami , anak anak bangsa . kami merayu agar golongan akan datang tidak lagi dibelenggu oleh masalah kuning yang dibawa dari barat ini . tolonglah generasi kami ya ALLAH , bukakanlah mata pemimpin kami ya ALLAH . kami merayu ..

addiction to zombies . grr

hellooo melloo all ! harini aku nak story la pasal ketagihan aku main game plants vs zombies muhahaha . mende ni dah jadi drug aku doh , haihh . hahaa . nah tengok ni aku main mende alah ni sampai lebam dah lappy aku . memang serius mantopppp game ni .
time ni memang syok gila ! kukuh doh kubu aku huahuahua . even tall nut tengah nangis heh . time ni aku bertahan survival endless sampai 16 flag .
time ni aku dah goyah gila ! bodoh giga gigantuar datang dah serang plant aku . uwaaa sedih sedih . ni dah 19 flags da pun . grrrrrr

Saturday, November 13, 2010

my adventurous day , EVER !



woot woot ! haha . heyya ! today im gonna reveal and unleash ( sangat la poyo perkataan ni ) my adventurous day , EVER in my life haha . mission impossible pun belum tentu cam aku hahah . 13 november 2010 , that day aku ada muet . sekali harung dengan writing , reading and listening . ceh , aku memang kaw kaw la buat preparation malam tu . kamus , thesaurus memang berlambak je atas katil . aku jot down semua la format a hape la . konon2 tu preparation aku . tapi bosan la pulak aku asek nak study je . last2 aku pergi main game plants vs zombies . haha . aku main punya main , tak sedar dah pukul 3 pagi huahua . ni esok nak pergi exam ni . macam tak sedar diri je . pastu aku tgk lagi , belek2 lagi kamus cari info2 best . tiba2 fon aku bunyi . alaaa potong stim betul . aku gi angkat , yela tak suka nak kecewakan orang haha . pastu dah habis call tu , dalam 3.45 pagi kot , aku layan jap game dalam fon , konon nak release tension . haprak je haha . masa terus berlalu ~~ aku pun tiba2 tersedar , ya ALLAH ! aku tak kemas lagi barang2 nak perrgi muet esok ! aku pun cari2 la mana pergi slip exam apa semua . pastu dalam pukul 4.30 pagi , aku rasa cam nak tido je . try tutup mata . tapi tak jugak tido . pusing sana guling sini . haih , macam biasa bila aku tak dapat tido , aku berangan la . berangan punya berangan punya berangan , aku tgk jam fon , MAK ! pukul 5 suku sudaaaa !!! cane ni esok nak kena ada kat sana pukul 7 setengah ! aku paksa diri tido jugak . sebelum tu aku buat alarm pukul 5.45 pagi . aku pon tertidur ...


"AMALINA ! bangunnn !!!!!! "


huh ? pastu tiba tiba mak aku ketuk2 pintu , pukul 7 ni weh ! mak kan suruh na kunci jam , nape tak buat ke ? bla bla bla .. mak aku bebel . aku pon apa lagi meloncat dari katil terus tgk jam . oh man ! !@#$% camne aku tak tersedar ni . haritu family aku cam kena pukau , habis semua bangun lambat . mak aku terjaga pon sebab athirah call rumah aku tanya mana aku pergi sebab aku dah janji nak gi muet ngan dia . haha . sumpah gila . after siap2 semua tu , aku dgn kelam kelabut nya naik keta , abah aku bawak la . time bertolak tu dah pukul 7.25 pagi . memang menggel doh semua . pulak dah keta takde minyak , satu hal pulak nak buat U turn . grr . dah la lambat . ha ni lagi satu hal . yang ni memang nak makan sumpah aku . dari paka sampai dungun , duduk belakang lori bodoh cam taik lambat nakk mampos ! haih , nak potong pon susah , ramai orang kot ! memang muka nak nangis aku ni . sedihh . last last tepat 8 pagi aku sampai . dah la mula2 tu silap duduk tempat budak nama mohd fadzil hahaha . malu gila dohhh . haha . apa apa pun , reading mula2 tu . aku dah dapat duduk tempat betul aku . time setengah jam jawab , perut aku tiba2 sakit gila ! bulu roma dah mencanak naik banyak kali . tak senang aku . nak nangis :( akhirnya habis la reading . pastu writing pulak , lagi sekali perut wat hal . haihh . dah la soalan cam hape je . keluar tajuk marriage . pening aku haha . pastu bising doh jantan sebelah aku . bodoh gila dia tak silent kan fon dia . trett trett bunyik sms . grrr . boleh dia wat muka selambe je . invigilator pon cam tak sedar je . were they being hypnotized ? haha . bila listening , perut kurang sikit buat perangai . tapi invigilator pergi tutup kipas dalam dewan . aku dah la duduk tengah2 . sumpah panas . alasan dorang : kami taknak bagi korang gangguan . takut bising . alahaiii . ni la hari aku . sumpah hari paling gila . tak pernah2 lagi aku kena camnii haha . apa apa pun , cross ur fingers guys , doakan aku punya result oke ;) thanksss <3
haih berapa la ku dapat . .


Thursday, November 11, 2010

HATERS II

hello korangg . cerita pasal ni kembali lagi hehe . best jugak en melampiaskan rasa tak puas hati aku kat sini . bengang doh kalau pendam2 je hahah . btw , aku rasa aku ada hater kat U ni . tapi dia cam agak hipokrit so aku tak leh nak detect dia awal2 . memang pandai sungguh dia ni dalam putar belit cerita . tabik spring ah bahagian ni . aku bukan apa , bukan nak burukkan dia sangat , tapi dia memang mencabar kewibaaan aku . nak dijadikan cerita , aku agak baik la ngan dia . sama2 je pergi makan apa semua even tak selalu . pastu aku kan cepat percaya kat orang , aku banyak ah cerita pape je hal aku kat dia . aku oke je kot ngan dia mula2 tu . nampak dia baik je , cam innocent + flawless . tapi aku mula jadi tak best kawan ngan dia . dia suka sangat tgk2 and tiru aku punya jawapan la ape la . aku tak suka camtu tapi aku diamkan lagi . yang tu kira masalah kecik la . pastu , aku sakit hati sangat dengan dia . kebanyakan komitmen yang aku amanahkan kat dia , dia wat sambil lewa and kadang2 tak buat pun . aku ni aritu sampai pukul empat buat mende yang patut dia buat tu . bimbang jugak markah hilang en . aku nak cakap lebih2 takut ada stalker pulak . mana tao best friend dia ke haha . tapi lantakla , kau nak cerita gak pasal dia . pastu aku tao dia ni jenis studyy je , tak cam aku . aku happy bila dia tegur aku suruh study . tapi agak2 ah nak perli sampai dalam fb yang aku ni main game tak henti2 la apa la , siap tag lagi tuu nama aku . aku tak ah jahat sangat nak buat camtu . jatuh ah maruah aku camtu . pastu , bila dia tak puas hati apa tah ngan aku , dia sabotaj aku . aku tak sangka doh dia wat camtu . sumpah . bff aku memang nak pergi confront dia , tapi aku cakap , dah la weh , sabar je la nak wat camana . tu la ! aku ni lembut hati snagat . aku pun tak tahu apa tak kena dengan aku ni . kemuncak kemarahan aku , boleh lagi dia cakap kat kawan aku , even dia tak cakap kat aku , dia cakap cam ni , " kenapa markah **** sikit , bukan dia kuat belajar ke ? ' WEH ! nape dia ckp camtu ????? dia gila ke ? tu semua ketetentuan TUHAN la ! aku tak sangka dia boleh uttered that word . sumpah . dia boleh buat muka suci , muka inesen gila time tanya tu . aku ada banyak lagi nak cakap ni , tapi aku bimbang stalker weh . apa apa pun , memang aku bengang nak mampus ngan dia . hope aku tak jumpa dia lagi .

hehehehehehehe

Tuesday, November 9, 2010

Wednesday, October 13, 2010

BFF

hey korang ! rindu gila lama tak post something kat blog ni . em arini aku cam berminat je nak bukak topik pasal SAHABAT . aku ada kawan baik :) nama dia NUR ATHIRAH BINTI MOHD TAUFEK . aku sayang gila kat dia ni . dia budak Law G . korang tao tak , punyalah kuat chemistry kitorang , form 4 and 5 aku sekelas ngan dia . duduk sebelah menyebelah . hahah . kitorang debate samesame . aku first speaker . dia third speaker . forum , aku first panel . dia moderator . aww aww . pastu en , mak dia ni bff ngan mak aku . wow good combination . legacy hehehh . lagilagi pulak kitorang jiran .pehh . bila result U dah keluar , lagi gila aku happy sgt . kitorang dpt SATU U ! UiTM Kuantan tercinta . course yang sama . foundation in Law . pastu kitorang dpt satu rumah and satu bilik . memang best gila tahap cipan ! hahah . aku suka kawan ngan dia . dia banyak mengajar aku erti agama . dulu aku agak jahil . now , dah celik sikit . bangga aku dpt kwn ngan dia . pastu dia bnyk bimbing aku . kalau aku marah dia redakan marah aku . dia tao bila aku tgh susah . SAYANG KAMU <3






Anyone can stand by you when you are right, but a Friend will stand by you even when you are wrong...A simple friend identifies himself when he calls. A real friend doesn't have to.
A simple friend opens a conversation with a full news bulletin on his life.
A real friend says, "What's new with you?"
A simple friend thinks the problems you whine about are recent.
A real friend says, "You've been whining about the same thing for 14 years. Get off your duff and do something about it."
A simple friend has never seen you cry. A real friend has shoulders soggy from your tears.
A simple friend doesn't know your parents' first names. A real friend has their phone numbers in his address book.
A simple friend hates it when you call after he has gone to bed. A real friend asks you why you took so long to call.
A simple friend seeks to talk with you about your problems. A real friend seeks to help you with your problems.
A simple friend, when visiting, acts like a guest. A real friend opens your refrigerator and helps himself.
A simple friend thinks the friendship is over when you have an argument.
A real friend knows that it's not a friendship until after you've had a fight.
A simple friend expects you to always be there for them. A real friend expects to always be there for you!






iloveyou , bff ;)


Your cheerful smile
Your caressing hand
It's the really simple things
That make your life look so grand

You're a special woman
It's in your eyes
I see the truth
There is no disguise

It's your spirit
Maybe your soul
But my life without you
Would feel painfully old

You've been a true friend
I hope you stay
I would be so very empty
If you ever went away

Saturday, October 9, 2010

A STORY

 one day in the heaven above, a baby was about to be delivered, popped a question to God, " oh God, who will look after me on earth later?"


God said, "I'll send you a guardian, an angel to look after you on earth. that angel will give you a life loaded with love without asking for any."


but then the baby asked again, "then, how'd I live in that place without knowing anyone and their language? I'm pretty scared.."


"your angel will stand by you, communicate and speak to you in the most understanding language with love and care. you will be pampered and comforted whenever you want and whenever you need it."


"how about my safety? I'm a baby, I can't protect myself from any danger.."


"your angel will protect you even trading her life will be the choice."


the wind blew nicely at that time, and the baby asked his God for the last question," God, I'm glad to hear that. but before I'm leaving, may I know my angel's name?"


" you will call her, MOTHER

Friday, October 8, 2010

DIALOG HARIAN STUDENT UITM KUANTAN :P

>  weh , dah pukul 5 ke belum ? nak bukak facebook ni .
>  nape tak pergi kelas ? skip eh ?
>  minggu ni pergi ECM !
>  wey bila allowance nak masuk ni . ecm buat sale dah ni .
>  jom malam ni kita overnite kat TC
>  pinjam FC kau . aku punya dah hilang laa .
>  nak copy tutorial kau boleh ? kau punya ni complete ke tak ?
>  pukul berapa print house tutup ? aku tak print lagi front page assignment ni .
>  korang , masuk student portal sekarang ! print slip exam !
>  pakcik , tolong berhenti kat mega boleh ?
>  esok , kita buat class day out !
>  tolong sain attendance untuk aku boleh ?
>  kau nak keluar makan nanti , tolong belikan nasi boleh ? lauk macam semalam
>  sape nak beli shawl , sila pergi kat padang lalang , ada discount ( fadhilat la ni )
>  ala , macam mana nak buat footnotes ni ?
>  korang ada soalan spot tak dari shah alam ? bak la sini sikit
>  bengang gila aku . dalam ramai2 nape aku kena panggil jugak jawab tutorial ni .
>  mtc016 aku fail weh :(
>  nape carrymark aku macam ni ? nape ?
>  test susah !
>  final susah gila ! aku hentam je
>  sape nak pergi terminal hari ni ?
>  tiket balik raya dah habis . macam mana ni :(
>  yey alowance dah masuk !
>  mana aci , arked murah , sekilau mahal gila !
>  sape ada syiling ? nak basuh baju ni ..
>  aku tak suka la **** ni . !@#$%^&* betul . bajet je lebih .
>  sape ada number pakcik teksi ?
>  ala cepatla cuti . tak sabar nak balik ni
>  arghh bengang ! tak dapat online la , laptop problem , wifi slow , hujan ribut petir guruh
>  weh sape ada megi ? nak sebungkus .
>  aku nak pergi bank ni . nak ikut ?

haha , semua ni just for fun je :)
sorry for everything :)
<3

Thursday, October 7, 2010

my final exam ? *sigh

hello guys .  my final exam ? oh man , it sucks . i hope my name will not be listed as REPEAT STUDENT . haha . LOL . i was okay in BEL but MTC012 was killing me softly . i love you baby but i was so freaking bad doing you at that time . sorry MTC012 . oh ya , i still remember , one of the members  of  SMART STUDENTS asked me , " hey how was your MTC ? okay ? i am so happy ! all the spot question came out bla bla bla . i can answer them bla bla bla . " i was like , HELL NO , DUMBASS ! i gave the person a cynical smile , eww it's so disgusting thinking about it . eh kalau dah pandai sangat janganlah bajet nak mampus ye kau boleh jawab semua tu ! huh , by the way , goodbye final exam a.k.a my torture chamber :) . hehe . i'm done with you and i hope i will never meet you again , MTC012 . :) . farewell hunn <3

HATERS ?


haha saje je nak menayang gambo
hi back :) haish , susah betul oh kalau baru nak berjinak jinak ke dalam dunia blogging ni . semua benda tak tahu . tapi takpe , one day i'll able to manage it . InsyaAllah :) oh okay , harini aku nak cerita pasal HATERS aku since aku kecik samapailah alam U ni . susah la bila ada orang dok benci benci kita ni . padahal kita tak buat apa pon kat dia . dasar manusia busuk hati ! ceh emo pulak aku ni . haha . aku ingat lagi , time aku skolah rendah , aku darjah 6 kot time tu , entahlah agak lupa . ada la sorang hamba Allah ni , kawan ngan aku time dia takde kawan je . kira aku ni sahabat dia la time dia takde kawan . dia lawa , cun , putih . yela mana layak berganding ngan aku en tapi tu tolak tepi ah , yang penting kitorang kawan :) tapi dah lama kawan aku makin faham perangai dia . dia macam take advantage kat aku . asal aku ada barang , dia ambil . tp aku tak kisah lagi . sampailah satu hari dia dah berbaik semula dengan geng lama dia , terus aku ni dia buang . sedih tau . aku ni pun bangang , kawan2 lain dah cakap da , " amalina , aku perasan la **** tu kawan ngan kau time dia takde kawan je ." tapi aku nafikan mende tu . bangang tak ? pastu skang ada la jumpa dia . boleh pulak dia buat2 tak kenal . sampai aku kene mention nama penuh aku and segala2 nya pastu baru dia ingat .sedihhh ! sampai hati dia buat macam ni .adakah dia ni HATER aku ? entahlah . lantaklah . yang penting dia ni tak lah seteruk apa yang aku alami time form 4 & form 5 . dasyat2 . sangat2 dasyat . adalah manusia ni , aku kenalkan dia sebagai S ( bukan nama sebenar ) . aku ni kawan baik gila2 babai ah ngan dia . segalanya aku share ngan dia . gossips , personal matters , semualah . dia pon baik je ngan aku , protective , pemurah . aku memang sayang dia sangat . tapi dia ni tak lah top ten atau top 20 dalam kelas . taraf biasa2 je . so aku macam banyak lah ajar dia sikit2 pasal study ( padahal aku ni bukan terer sgt pon haha ) . satu je aku tak berkenan dengan dia . mulut dia agak cabul . dia boleh panggil aku BENAK . ya Allah hancur hati aku . aku ni sensitif sikit , perkataan2 macam tu aku tak suka sebab itu satu doa . kang betul2 benak , tak ke naya aku ni ? tapi tu sikit je . satu hari tu , aku gaduh ngan ex aku ( time tu bf ler ) , R ( bukan nama sebenar eh ) . gaduh punya gaduh , satu hari tu i pinjam phone S ni nak msg R , time tu kat skolah , aku lupa bawak phone ( aku jahat sikit time tu ) . and kitorang berbaik semula . tapi tiba2 R macam menjauhkan diri dari aku . aku tak tahu nape . aku tanyalah . then kitorang gaduh . aku pon nangis2 call S story kat dia pasal R . malam tu , R bgtahu aku yang dia dah ada gf baru . aku cam , WHAT ??? tapi R cakap dia still sayang aku la hape la . dia nak duadua . ceh tamak betul . pastu aku tanya , sape pempuan tu ? pujuk punya pujuk , dia cakap S . GILA !@#$%^&* ! PERAMPAS ! aku pon clash la dengan R . tapi yang bangangnya pasal aku , aku boleh terima lagi S as a good friend , alasan aku , friend first . haish dah ternyata dia ni hipokrit , aku pergi kawan lagi . tu cerita form 4 . time aku form 5 , mengenai S lagi . atas dasar kawan , aku terima dia balik . aku lupakan pasal R . aku happy dah :) tapi , aku tak sangka kepercayaan yang aku bagi kat dia , dia musnahkan ( power tak ayat aku ? haha ) . dia buat taik lagi kat aku . dia boeh pulak berkomplot ngan 2 orang musuh utama aku jatuhkan aku atas sebab DENGKI . yela aku ni budak debate , forum , pantun , public speaking and dia nothing . tak puas2 dia nak jatuhkan aku . aku cam , WTF ? gila ! aku gaduh ngan dorang dalam kelas sampai aku ni hampir kena gantung sekolah . time tu lagi dua minggu kot nak exam . memang aku dah serik dah kawan ngan dia . benci gila dah . fb dia pon aku tak add . benci yang amat . hati aku dah sakit gila . oka untuk cerita selanjutnya pasal HATERS aku kat U , tunggu lah ye ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

my pet